14 September, 2009

Bab-ı Esrar


Şurada bahsetmiştim bu kitaptan. Şu anda onu okuyorum elimden bırakamadan.Bitirmek üzereyim. Bu benim ilk Ahmet Ümit okuyuşum, ama son olmayacak gibi görünüyor. Anlatımı çok hoşuma gitti. Ve de kitaptan öğrendiğim birçok şey oldu.


Ben bugüne kadar Mevlana ile ilgili herkesin bildiği şiirleri ve sözleri dışında pek bir şey bilmiyordum. Bir gün Konya'ya sırf bu amaçla gitmek istiyorum. Türbeleri gezmek ve sema gösterisi izlemek. (Daha önce sema gösterisini sadece Mercan Dede konserinde izlemiştim onda da bir kadın yapıyordu çok ilginç gelmişti bana.) Aşağıda kitaptan sema ile ilgili alıntıları bulabilirsiniz:


'' Sema ölümü anlatmaz, yaşamı anlatır aslında.Yani yeniden doğuşu.Günahlardan arınmayı, suretler aleminden, hakikatler alemine geçmeyi...Sema için meydana çıkan semazenler tennurelerinin üzerine siyah bir hırka giyerler.İşte o hırka semazenlerin mezarıdır aslında...Semazen önce siyah hırkasını çıkartır .Yani mezarından çıkar, sonra semaya başlar.''


''İnsan Hakk'a ulaşmak için dört ayrı mertebeden geçmek zorundadır (yani İnsan-ı Kamil olmak için) İşte semazenler sema boyunca dört ayrı mertebeden geçişi canlandırır..İlk kapı şeriat kapısıdır.... İkinci kapı tarikat kapısıdır..... Üçüncü kapı marifet kapısıdır, yani ilahi gerçeği kavradığımız an. Üçüncü selamlaşma bu anı müjdeler. Dördüncü kapı ise hakikat kapısıdır.Artık insan-ı kamil olan dervişin bilgilerini öğreteceği aşama.Dördüncü selam bu aşamaya ulaştığımızı vurgular.Böylece semazenin yukarı açılan sağ eli Hak'tan alır, yere açılan sol eli ise halka verir.Ve böylece semazen yeniden doğuşunu tamamlamış olur.Tabi ilahi bir doğuş..''

P.s. Fotoğraf şuradan alınmıştır.

13 comments:

  1. canım elif şafak'ın aşkıyla bi benzerlikleri var sanırım..ikisini de okudun mu sen?

    ReplyDelete
  2. Zeynepcim Ask'i almistim ama kardesim gorur gormez benden carptigi icin henuz okuyamadim, onu da merak ediyorum, en kisa zamanda sira gelecek:)

    ReplyDelete
  3. Bu kitaptan benim bi arkadaşım da bahsetmişti.. O da çok beğendiğini ve etkilendiğindiğini anlattı.. Sende deyince böyle iyice merak etmeye başladım kitabı..

    En kısa zamanda alacağım sanırım... :)

    ReplyDelete
  4. aslında mevlana ve şemsi tebriz öğretisinin ucundan kenarından bir şeyler alabilen insan ( ama şarlatanların verdiği öğretilerden kesinlikle korunmak kaydıyla ) bence kötülük falan yapamaz...
    diye bende bir izlenim bırakmıştı bu kitap.
    ama çirkeflik, kötülük, çekeme, fesat da her daim olacak. iyinin kötüye galip gelmesi, bu işin bitmesi de mümkün değil :(

    ReplyDelete
  5. Blogumda senin için birşey var :)

    ReplyDelete
  6. bi yorum yazmıştım ama gitti pis blogger :p

    ReplyDelete
  7. Anonymous10:13 AM

    tamam tamam cuma günü getiririm kitabını..


    kardeşin

    ReplyDelete
  8. Nina Noctis, okumaya deger bence:)Bu arada hosgeldin, senin blogun da cok guzel gorunuyor:)

    Nalan, bence en onemli din vicdandir.Ben dini konularda kimsenin inancini elestirmemekten yanayim. Ama uzerinden bu kadar yil gecmis, hala herkes baskasinin inancini sorguluyor. Kitabin sonlarinda hosuma giden bir hikaye daha oldu: Mevlana ney dinlerken bir adam girmis odaya ve neyzene bagirmis, ezani duymuyor musun, sustur su neyi diye. Mevlana da adama kizmis, herkesin Allaha ulasma yolu farklidir. Ney de benim icin ilahi bir yoldur demis. Ne kadar guzel de demis. Bu devirde hala cahillerin doldurusuna gelip din adi altinda islenen cinayetleri-kotulukleri gorunce!!!

    ReplyDelete
  9. Siu, gordum, mutlandim:))

    Defne, ayni sey bana da oldu bugun baska bloglara yazi yazarken:( Yine de tesekkurler yorumun icin:))

    Kardesim, canim benim:) tamam bekliyorum:P

    ReplyDelete
  10. ben de dicektim ki bir konyalı olarak, sema törenleri, mevlana müzesi falan elbette ki kitaplarda anlatılan gibi şahane değil, hayal kırıklığı yaşamayın görünce :)

    bir de ahmet ümit'in sis ve gece'si de çok güzel, ben ilk onu okudum, evde sırada da bab'ı esrar bekliyor beni :))

    ReplyDelete
  11. Defnecim, aslinda tahmin edebiliyorum, yani genelde kitaplarda bu tip gosteriler, yerler daha mistik olaylarla, daha farkli bir anlatimla yazildigi icin insan bazen daha yuksek beklentilerle gidebiliyor.. Belki de hic gidemem, benim gozumde de o kitaptaki gibi kalir.

    Sis ve Gece'nin DVDsini almistim ama hala izleyemedim, belki de once kitabini okumaliyim:)

    ReplyDelete
  12. Az önce bitirdim.. Ben de çok beğendim kitabı.. Ama bence "Aşk" açık arayla önde.. Bir de Ahmet Ümit'in "Bir Beyoğlu Rapsodisi" de hala ilk sıradaki Ahmet Ümit kitabı olmaya devam ediyor benim için..

    ReplyDelete
  13. Aaa Beyoğlu Rapsodisi bende de var ama okumadım. Aşk ve o sırada bekliyorlar:P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...