13 February, 2012

Kaynar



Burada okudum da aklıma geldi. Biz doğumda ziyarete gelen  misafirlermize kaynar ikram ettik. Adana'da hep böyledir. Hatta ben lohusa şerbetini hayatımda ilk kez geçen ay eltimin (bu akraba isimlerine de çok gülerim) doğumunda tattım.. Açıkçası kaynar kadar beğenmedim.. Belki de alışkanlıktan, kaynar bana  daha lezzetli geliyor. Özellikle de soğuk kış günlerinde.. Sırf kaynar içicem diye bile kışın doğum yaptığıma sevindim. Yıllardır içmiyordum. Sanki doğum dışında içilemezmiş gibi..Bundan sonra annemlerden kış aylarında isteyeceğim..



Bu yüzden de yapılışı hakkında hemen resimli bir post hazırladım.. Kaynar paketini açınca yukarıdaki görüntüyle karşılaşıyorsunuz.(içinde 8-10 çubuk tarçın,  yenibahar ve karanfil, 3-4 kök zencefil ve 3-4 kök havlucan bulunuyor)


 Ben paketin yarısını kullandım çünkü oldukça özlü bir içecek oluyor. Paketin yarsını bir tülün içine sararak 3 litre suya atıp şeker de ekleyerek  (Her litreye 10 kaşık olacak şekilde yani 30 kaşık) iyice kaynatılıyor. Bu arada da ev miss gibi kokuyor..











Şu yanda gördüğünüz renkte bir içecek meydana geliyor. Ama bu konsantre hali.. Yani bu şekilde dolaba koyuyoruz ve her gelen misafire içinden bir miktar alarak ve üzerine su ekleyerek (yoksa şeker komasına girebilirsiniz:P ) kaynatıyoruz.. Eklenecek suyu şekeri damak tadınıza uygun olacak şekilde siz belirliyorsunuz..









Sonra fincana döküp üzerine rondoda çekilmiş ceviz (çok ezilmeyecek) ve tarçın dökerek servis ediyoruz..


Afiyet olsun:)))

7 comments:

  1. Sıcak içilen birşey mi?
    Tarçın,zencefil filan güzele benziyor.
    Ben ilk defa lohusa şerbetini kendi lohusalığımda içtim.
    Onu yapıp getiren de eşimin patronunun karısıydı. Tadı güzeldi bence. Hoş bana suyla şekeri karıştır ver o da güzel geliyor.
    ayy neyse neyse rejimdeyim şimdi düşünmüyorum kaymaklı kadayıf filan şuanda.

    ReplyDelete
  2. Evet sicak hatta kaynar olacak;-) cok lezzetli;-) Ben de dikkat etmeye calisiyorum ama tum gun skintidan yiyorum, amaan nasilsa emziriyorum diyorum, herhalde ise baslayana kadar boyle devam edecek, sonra daha duzene girer, hem de esofmandan is kiyafetine gecince biraz daha gaza gelirim diye dusunuyorum ;)

    ReplyDelete
  3. ben de yarı Mersinliyim ya bizde de bir doğum çantası bir kaynarlar hazır bekliyordu:) tabbi ben mayısın sonunda doğum yapınca sıcaktan çok ilgi gösterememiştim kendisine, evde vardı hala yapıp şimdi mi içsem, karda?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa hadi canım, bilmiyordum Mersin olayını.. Ama bence bu soğukta yap ve iç, hele de Ankara karkllıymış, çok iyi gider:)))

      Delete
    2. karlıymış demek istedim:))Sağ elimde Koza var, bi yandan onu emzirip sol elimle yazıyorum da:)

      Delete
    3. 9 yaşımdan beri mersinde yaşıyorum, daha doğrusu ben üniversiteye ankaraya geldim, evlendim ve burada kaldım ama ailem mersin'de. dolayısıyla tatillerde biz de:)

      Delete
  4. Ben de eş durumundan İstanbuldayım. Bizimkiler de Adanada:))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...