24 November, 2008

Kariye Müzesi





Geçen haftalarda bir arkadşımla birbirimize söz vermiştik. Ayda 1 kere buluşup İstanbulda hiç görmediğimiz yerleri görmeye. Hava vs şartlarını bahane etmeyip bu cumartesi ilk buluşmamızı gerçekleştirdik. İlk olarak Kariye müzesini görmeye gittik.. Açıkçası ben daha önce hiç duymamıştım burayı.. Onun merakı ilk rotamızı çizdi. Edirnekapı'da buluştuktan sonra okları takip ederek çok kısa sürede yürüdük. Köşeyi döndünce şu yukarıdaki manzarayla karşılaştık. Evlere bayıldım ben.. İçlerinden bir tanesini de gözüme kestirdim:))








Bu evlerin arasından yürüyüp sola dönünce müze karşınıza çıkıyor. Ortada turistler için çeşitli hediyelik eşyalar satan yerler ve çay bahçesi var. Tepeden manzara harika. İlk andan itibaren beklentilerimin üzerinde herşey.. Müzeye girmeden önce etrafında bolca fotograf çekildik. Cumartesi olmasına rağmen etraf bomboştu. Sanırım havanın durumunun etkisi vardı bunda. Müze girişi 15 ytl idi, ancak ben 20 ytl'ye müzekart aldım. Bir yıl boyunca da müzeleri ücretsiz gezme hakkım oldu.. Bu konudan da bahsetmek istiyorum. Müzekartın üzerinde isim soyisim fotograf filan görünce, yandık dedim, herhalde şimdi başvurup daha sonra alacağım. Yanımda fotograf yok diye de üzüldüm hatta ama hiçbirine gerek kalmadan kimliğimi alıp 2 dakikada müzekartımı basıp verdiler. İnanılmaz şaşırdım. Gerçekten bu kadar kolay olacagını sanmıyordum:)









Müzede düşündüğümden fazla turist vardı. Hepsi de çok yaşlı insanlar.. Biz olsak o yaşta yatıp dinlenmeyi tercih ederiz. Ama adamlar kalkıp buraya gelmiş, ellerinde rehber kitapları ve fotograf makineleri, her tarafı inceliyorlar.. Ben utandım valla, daha yeni varlığından haberdar olduğum yere kaç kilometre öteden insanlar gelmiş.. En çok da müzede hiç bir bilgi olmamasından utandım. Girişte ya da moziklerin önünde en ufak bir broşür, kitapçık, bilgi veren herhangi bir nokta dahi yok. Keşke ben de önceden iyice araştırıp gitmeymişim dedim.




Ben de eve geldikten sonra araştırma yaptım. Ayrıntılı bilgiye şuradan ve şuradan ulaşabilirsiniz:)

7 comments:

  1. Anonymous4:22 PM

    harika bir fikir, valla özendim!

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:43 PM

    Sayende yeni bir müze öğrenmiş oldum.Çok teşekkürler. Daha detaylı bilgi de edinmek istiyorum.

    Ayasofyanın içini anımsattı biraz bana..

    ReplyDelete
  3. Kariye Muzesini ya da camisini lisansta gezmistim, yanimizda guzel sanatlar hocasi olunca daha anlamli oldu tavadanki, duvardaki resimler. Hoca anlatiyordu "burada lucifer isa'yi kandirmaya calisiyor" diye :) Guzel ve ilginc bir yer.

    ReplyDelete
  4. Rahsan tesekkurler:) Fikir guzel de, umarim biz de uygulayabiliriz:)

    Cilekli pastacim, ne mutlu bana:) Bu arada bende Ayasofyaya cok benzettim..Onun biraz daha kucugu:))

    ReplyDelete
  5. Esincim, sen şanslıymışsın. Eminim o mozaikler bi çok şey anlatıyordu ama ben sadece kendi kafamdan yorum yaptım:))

    ReplyDelete
  6. o evler müthişmiş. ne güzel bi sokak orası.

    ReplyDelete
  7. Stickman hosgeldin:) Ben de senin blogunu tanimis oldum boylece.. Bu arada evlere bende bayildim:))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...